Glutenintolerantie of coeliakie
Tips om gezond en glutenvrij te leven

Als je al geruime tijd met diverse klachten rondloopt, zoals buikpijn, misselijkheid, huiduitslag en vermoeidheid, kan het mogelijk zijn dat je een bepaalde voedselintolerantie of -gevoeligheid hebt. Tijdens de bioresonantie-meting kan ik een uitgebreide lijst allergenen afgaan, zoals lactose, pinda, noten, sesam, schaaldieren, soja en ook gluten. Als blijkt dat jij een bepaalde voedselintolerantie of gevoeligheid hebt, kan dat enerzijds een opluchting geven (je weet eindelijk waar je klachten vandaan komen), maar anderzijds veel vragen oproepen: wat mag je nog wel eten? En wat vooral niet?
In de afgelopen tijd heb ik meerdere cliënten gehad die gevoelig bleken voor gluten. Een enkele krijgt via een specialist in het ziekenhuis – de diagnose coeliakie. Coeliakie is niet een glutenallergie of glutengevoeligheid. Coeliakie is een auto-immuun aandoening, waarbij het volledig schrappen van gluten een absolute must is. Het is voor de cliënt dus echt van belang volledig glutenvrij te (leren) leven. En dat kan in het begin echt lastig zijn. Gluten lijken wel overal in verborgen te zitten; niet alleen in de voor-de-hand-liggende producten, zoals brood en pasta, maar ook als toegevoegd ingrediënt in uiteenlopende producten – van soepen en sauzen tot kruidenmixen en zelfs sommige tandpasta’s. Daarom deel ik graag een aantal tips om je op weg te helpen glutenvrij te leven.
Ga voor vers en voorkom kruisbesmetting met gluten
Fruit en groente, vlees en vis (uiteraard zonder toevoegingen of paneerlaagje), eieren en noten zijn van nature glutenvrij. Daar kun je volop van genieten, maar let wel op dat de pan die je gebruikt voor de bereiding van je kipfilet, wokgroente of eitje schoon is, zodat er geen kruisbesmetting met gluten kan plaatsvinden. Koop je noten? Lees dan eerst de verpakking. Al zijn de noten zelf glutenvrij, ze kunnen in een productielocatie verpakt zijn waar ook met gluten gewerkt wordt. De meeste producenten geven gelukkig duidelijk op de verpakking aan of dit het geval is.
Glutenvrij gedeelte in de keuken
Als je met meerdere mensen in een huis woont, is het handig om een stuk van de keuken glutenvrij te houden. Richt een keukenkastje in met alleen de glutenvrije producten. Zo voorkom je dat er onbedoeld toch kruisbesmetting met gluten plaats kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan een pot met pindakaas. Als iemand daar met een mes mét broodkruimels in gaat, dan kun jij deze pindakaas niet meer gebruiken. Dit lijkt in het begin lastig, maar na een tijdje zijn jij en je huisgenoten er helemaal aan gewend. Deel je pannen, borden, bestek en keukengerei met anderen? Was ze heel zorgvuldig af voor gebruik.
Verpakkingen lezen
Lees de verpakking van een product. Gluten behoren tot de lijst met allergenen en staan dikgedrukt of anderszins duidelijk vermeld bij de ingrediënten. Staat het er onverhoopt toch niet of niet duidelijk op? Bij twijfel: niet kopen. Dat is misschien erg jammer, maar ziek worden is nog veel vervelender.
Zitten daar ook gluten in?
Soms zitten gluten in producten waarvan je het totaal niet had verwacht. Denk bijvoorbeeld aan verzorgingsproducten, mondspray, medicijnen of voedingssupplementen. Als het een product betreft dat je in moet nemen, zoals tabletten of capsules, ga dan op zoek naar een alternatief of overleg met de apotheker. Kijk
hier voor een overzicht van producten met mogelijk verborgen gluten. Houd ook rekening met verzorgingsproducten en kies varianten waar geen verborgen gluten in zitten. Crème of zeep eet je natuurlijk niet op, maar de gluten zitten vervolgens wel aan je handen – en de kans dat je er wat van binnenkrijgt is aanwezig.
Glutenvrij uit eten
Vind jij het ook gezellig om samen uit eten te gaan? Dat kan je prima blijven doen als je coeliakie hebt of gevoelig bent voor gluten. Informeer van tevoren of een restaurant rekening houdt met jouw glutenintolerantie. In veel horecagelegenheden serveren ze ook glutenvrije lunches, diners of hapjes. Behalve glutenvrije maaltijden, is het ook belangrijk dat de medewerkers weten hoe ze deze moeten bereiden en serveren zonder kans op kruisbesmetting met glutenbevattende producten.
Mealpreppen en onderweg
Op een rustige dag meerdere gezonde maaltijden maken en in porties invriezen is sowieso een goed idee. Zo eet je op drukke dagen ook gevarieerd en gezond. Het bereiden van eten met veel verse ingrediënten is voor mensen met een glutenintolerantie helemaal perfect. Verse groenten, vlees, vis en eieren zijn van zichzelf glutenvrij. En omdat je zelf je gerechten bereidt, weet je precies wat er in zit. Ook zijn zulke bakjes met maaltijden ideaal om mee te nemen naar je werk of als je bij iemand op bezoek gaat die niet thuis is in glutenvrij eten.
Tip: heb je een treinreis of autorit voor de boeg? Neem altijd glutenvrij eten mee, zelfs als de reis niet lang duurt. Mocht de trein vertraging hebben of je komt in de file terecht; dan kun je niet zomaar wat te eten halen op het station of bij een tankstation. Gelukkig heb je dan zelf iets bij je wat je zonder problemen eten kunt.
Gezond & glutenvrij
Zeker in het begin kan het erg lastig zijn om volledig glutenvrij én gezond te eten. Door het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen die eerder voor jou vanzelfsprekend waren, kan het gebeuren dat je bepaalde voedingsstoffen misloopt. Om zeker te weten dat je geen tekorten oploopt, kan ik je helpen met
gezonde voedingsadviezen en de
suppletie van vitamines en mineralen. Samen maken we een voedingsplan, helemaal afgestemd op jouw leefstijl en behoeftes.